Orzeszki z masą orzechową


Przepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z masą orzechową.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 200g masła
  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka jajka
  • 200g cukru

Masło ucieramy z mąką na gładko, dodajemy resztę składników. Zagniatamy. Chłodzimy 1h w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki i wkładamy na rozgrzany przyrząd do orzeszków. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Masa:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka mleka
  • kostka masła
  • 200g cukru pudru

Mleko podrzewamy, zalewamy nim orzechy i odkładamy do wystygniecia, masło ucieramy na gładko z cukrem powoli wlewając namoczone orzechy. Chwilę miksujemy. Nadziewamy orzeszki masą i dekorujemy cukrem pudrem bądź maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!