Ciasto kokosowe


Ciasto kokosowe to prosty i smaczny wypiek z wiórkami kokosowymi, który pachnie i smakuje wyśmienicie.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru szyta soli

Do głębokiego talerza daje żółtka do tego ocet, proszek do pieczenia i mieszam po czym odstawiam.

Białka ubijamy z szczyptą soli i po trosze wsypuję cukier, jak nie czuć już drobinek cukru daje żółtka, mieszam, dodaje olej i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temp. 180 stopni 25 min.

Ciasto kokosowe:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej

4 białka ubijamy z szczyptą soli, żółtka do szklanki. Do lekko ubitych białek dodaje 3/4 szklanki cukru ubijać na sztywno wsypać 200 g wiórek kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia i 4 płaskie łyżki mąki pszennej, wymieszać delikatnie wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jak biszkopt.

Krem:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Galaretka owocowa

250 g masła lub margaryny utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru po chwili dodawać po jednym żółtku. Galaretkę owocową najlepiej wiśniową rozpuścić w niepełnej szklance wrzącej wody co chwilę mieszać, jak trochę skrzepnie wylać do utartej masy i mieszać chwilę mikserem.

Na biszkopt wyłożyć masę i na masę placek kokosowy. Gotowe!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!