Pyszne i łatwe do zrobienia omleciki z bitą śmietaną o owocami. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
Składniki (na 10-11 sztuk)
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i piana będzie gęsta, dodać po kolei 5 żółtek i miksować chwile na niskich obrotach.
Przesiać 5 łyżek mąki do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Formować małe placuszki i wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku 170 °C termoobieg – ok. 10 minut.
Po tym czasie wyciągnąć omleciki z piekarnika i zaczekać aż chwile ostygną. Każdy omlecik złożyć ostrożnie w łódeczkę nadając mu odpowiedni kształt. Nadziewać bitą śmietaną i owocami. Oprószyć cukrem pudrem.