Og贸rki kanapkowe, czyli ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych og贸rk贸w kiszonych i konserwowych. Idealny dodatek nie tylko do kanapek.
Sk艂adniki
- 5 kg og贸rk贸w
- 6 szklanek wody
- 6 szklanek octu 10%
- 6 szklanek cukru
- 1 艂y偶ka ziela angielskiego
- 1/2 艂y偶ki kolorowego pieprzu
- 1 艂y偶ka kurkumy
- 1 艂y偶ka curry
- 1 艂y偶ka p艂atk贸w czosnku
- 4 czubate 艂y偶ki soli
Przygotowanie
Og贸rki umy膰, pokroi膰 w plastry r贸wnej grubo艣ci i w艂o偶y膰 do s艂oik贸w najciasniej jak si臋 da.
Zagotowa膰 marynat臋 z reszty sk艂adnik贸w i zala膰 og贸rki, nast臋pnie pasteryzowa膰 od 6 do 10 minut, a偶 og贸rki strac膮 kolor na sk贸rce.