Ogórki curry


Ogórki curry

Ogórki w zalewie curry to genialny dodatek do obiadu czy kanapek. Sam przepis jest niezwykłe prosty i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych pysznych ogóreczków. 

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • 3 łyżki soli do przetworów

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli do przetworów
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Ogórki ze skórką tnę na cienkie talarki (można ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), cebule i paprykę kroję w cienkie paski i zasypuje 3 łyżkami soli do przetworów, odstawiam na 1h. Po tym czasie lekko odciśnięte warzywa wkładam do gotującej się już zalewy i gotuje 5 min. Wkładam do słoików i gotowe. Nie trzeba już pasteryzować.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!