Karpatka idealna


karpatka

Karpatka, czyli wyjątkowo efektowne ciasto, które smakuje równie dobrze, jak wygląda!

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę ciągle mieszając by nie powstały kluchy, zagotować zdjąć z ognia przestudzić. Do letniej masy wbijać po jednym jajku dobrze wymieszać na jednolitą masę na końcu dodać proszek do pieczenia wymieszać podzielić na dwie równe blachy. Piec około 40 minut w 190 stopniach.

Krem:

  • 3 szkl mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kost. margaryny
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 1 cukier waniliowy

2,5 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić krupczatkę, wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Po ugotowaniu przestudzić, dodać margarynę i ucierać tak długo aż powstanie pyszny krem.

Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 75

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!