Drożdżówki z owocami


Drożdżówki z owocami

Przepis na pyszne i mięciutkie drożdżówki z owocami. Ponadczasowy smakołyk, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki (na ok. 12-15 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mleka, ciepłe nie gorące!
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego

Przygotowanie

Rozczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru i mleko na oko. Zostawiamy ok. 10 min w ciepłym miejscu.

Resztę składników wkładamy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy około 15 min. Oprószamy misę mąką zawijamy w folie spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to 40 min (zostawiam w piekarniku nastawionym na 35 stopni).

Po tym czasie formuje rulon (nie wyrabiam ponownie ciasta) dziele na 12-15 części i robie kulki zlepiając do dołu. Zostawiamy na blaszcze z papierem jakieś 30 min.
W bułkach zrobić wgłębienia szklanką nakładamy co chcemy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!