Metrowiec


Sprawdzony przepis na metrowiec. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i polane polewą czekoladową.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 foremki keksówki

Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wodę, olej i zmiksować razem. Podzielić ciasto na 2 równe części.

Do jednej części dodać dwie łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych foremek i piec ok. 30 min, do suchego patyczka w temp. 180 – 200.

Po wystudzeniu pokroić na kromki, smarować je kremem budyniowym i składać na przemian jasną i ciemną kromkę. Ja najczęściej robię z gotowym kremem do karpatki (1 opakowanie, lub 2 jak się lubi dużo kremu).

Polać polewą czekoladową i wystudzić. Na koniec pokroić po skosie.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!