Chrupiące ogórki

4.4
(49)

chrupiące ogórki kiszone

Przepis na super chrupiące ogórki, które zawsze się udają. Idealnie nadają się do kanapek, jako dodatek do obiadu, a także do wyjadania prosto ze słoika.

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 4 papryki

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki octu
  • 4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie

Ogórki kroje na 4 części, cebule w półtalarki, papryke w paski, wszystko mieszam i dodaje szklankę soli do przetworów oraz 9 szklanek wody. W tej solance warzywa powinny być 3h, mieszając od czasu do czasu. Po 3h odlewam solankę, warzywa wkładam do słoików i zalewam goracą zalewą. Pasteryzuje 10-15 min.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 49

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!