Napoleonka


Napoleonka to bardzo smaczne i zarazem bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które pokocha każdy.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1 i pół kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 szklanki mąki tortowej

Ciasto zgnieść i podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto i piec ok. 15 min w 190 stopniach pieczemy 2 identyczne placki).

Krem:

  • 1 l mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej

Białka ubić na pianę z cukrami. Dodać żółtka, mąkę i krótko zmiksować.
Mleko zagotować i na gotujące wlać mieszankę stale mieszając aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Wyłożyć na upieczony placek, przykryć drugim i wierzch posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 18

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!