Makowiec japoński

4.6
(1063)

Makowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g)
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl. mleka 3,2 %
  • 8 jajek
  • masło (200g)
  • 200g kaszy manny (sypka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach
  • bakalie (dałam garść rodzynek, 1 sporą łyżkę skórki pomarańczowej)

Sposób przygotowania:

Mak zalać mlekiem, zagotować, mieszać żeby się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować.

Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, piec w 175 st. ok. 1 godzinę (sprawdzać patyczkiem).

Polewa: czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka i posmarować ciepły makowiec.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 1063

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!