Śledzie w oleju z nutką octową


Prosty przepis na śledzie w oleju z nutką octową. W święta nie może ich zabraknąć na naszych stołach.

Składniki:

  • 1,20 kg matiasów
  • 3 cebule średniej wielkości
  • papryka czerwona marynowana
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Matiasy zalewam zimną wodą i mocze ok 2 godzin, odcedzam, kroję na mniejsze części.

Cebulę kroję w piórka, sparzam wrzątkiem razem z liściem, zielem i pieprzem. Czekam aż ostygnie.

Układam na przemian w słoiku, zalewam przygotowaną zalewą.
Szklanka 250 ml + 2 łyżki octu i szczypta majeranku.

Tak może w zimnym miejscu czekać na spożycie spokojnie 2 tygodnie.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!