Makowce

4.5
(19)

Makowce

Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Sprawdzona i pyszna receptura.

Składniki

CIASTO

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 8 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag masła

MASA MAKOWA

  • 0,5 kg maku
  • 2-3 jajka
  • 15 dag masła
  • cukier według swojego uznania

Przygotowanie

Mak sparzyć, odcedzić 3-krotnie przemielać z cukrem, dodać żółtka, rozpuszczone wystudzone masło, olejek migdałowy, a na koniec ubić białka i dodać do maku i wymieszać.

Drożdże rozprowadź z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dodaj do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10-15 minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, wlej do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieć na gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3-4 części, rozwałkuj na prostokąt 30×35 cm. Posmaruj je białkiem i wyłóż na nie masę makową. Ciasto zwiń w rulon, podwijając pod spód końcówki ciasta. Ciasto odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Piecz ok. 50-60 minut w 170 stopni C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!