Kapuśniaczki

4.9
(9)

Kapuśniaczki

Puszyste ciasto, cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki!

Składniki

Farsz

  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 4 cebule
  • 1,5 kg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Ciasto

  • 5 szklanek mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szkl mleka

Przygotowanie

Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju, następnie dodałam 1,5 kg pieczarek startych na tarce jarzynowej. Poddusiłam do odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!