Makaron po chińsku


Makaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni.

Składniki

  • makaron chiński
  • jedna średnia marchewka
  • kilka różyczek brokuła
  • kukurydza
  • papryka czerwona
  • kiełki fasoli mung
  • cebulki dymki
  • pierś kurczaka
  • olej kokosowy nierafinowany (łyżka)
  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli
  • sos teriyaki
  • sos sweet chilli
  • ząbek czosnku
  • miód
  • sól

Przygotowanie

Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje go około 2-3 minuty. Pierś z kurczaka kroje na małe kawałki i przyprawiam samą solą. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam na patelnie kurczaka, po kilku minutach dodaje marchewkę żeby zmiękła.
Po kolejnych kilku minutach dodaje zblanszowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, kiełki i makaron. Zostawiam żeby się dalej delikatnie wszystko razem podsmażało.

Przygotowuje sos w miseczce, wszystko na oko. Około 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka sosu sweet chilli, łyżka miodu i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszam wszystko dokładnie i zalewam makaron na patelni. Dodaje posiekane dymki. Mieszam wszystko razem przez 2 minutki i gotowe.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!