Leśny mech – sprawdzony przepis na ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy.
Składniki oraz sposób przygotowania
tortownica o średnicy 26
CIASTO:
- 4 jajka
- szkl cukru
- 2 szkl mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 szkl oleju
- 300 g świeżego szpinaku
Szpinak zblendować z oliwą, jajka ubić z cukrem do białości, wymieszane mąki proszek do pieczenia i sode wymieszać. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami na przemian mąki i zblędowany szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i przekroić na trzy krążki. Trzeci może być mniejszy bo go pokruszymy.
KREM:
- 500 ml kremówki
- 500 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
Mocno schłodzone kremówki i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu razem z cukrem pudrem i ubijamy na bardzo sztywno, odłożyć 3 łyżki do obłożenia na boki. Do kremówki tym razem dodałam truskawki, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na wierzch owoce wg uznania.