Prosty przepis na pyszny chrust o fantazyjnych kształtach – idealny na karnawał i Tłusty Czwartek.
Składniki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu)
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Żółtka i cukier utrzeć mikserem. Następnie dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę wódki, a na koniec ubite białka. Wymieszać łyżką do połączenia.
Ciasto przelać do butelki po wodzie, a w zakrętce zrobić dziurkę. Ciasto wylewać na głęboki olej robiąc małe kółeczka. Smażyć na złoty kolor.
Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.