Kruche babeczki z czekoladą


Kruche babeczki z czekoladą – idealne do kawy, lub gdy mamy ochotę na się coś słodkiego.

Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 0,5 kg margaryny
  • 5 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Masa czekoladowa

  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Margarynę z mąką siekamy nożem, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy po kawałku i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Wyklejone foremki z ciastem wstawiamy na blaszkę i pieczemy na jasno złoty kolor w temperaturze 220 stopni. Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i do każdej babeczki dajemy ok. 1/2 łyżeczki dżemu, na to gorącą masę czekoladową. Wierzch możemy udekorować wiórkami, bądź posypką.

Masa czekoladowa: 

Wymienione składniki oprócz mleka w proszku przełożyć do garneczka i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aby się nie przypaliło. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników gotować jeszcze 7 min. Zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy mleko w proszku. Masa czekoladowa musi być gęsta, by po zastygnięciu nie wypływała nam z babeczek. Ciepłą masą napełniamy babeczki.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!