Kotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe to szybki pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom.
Składniki:
- 6 sporych ziemniaków
- 0,5kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/3 natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta ok. 1,5 szklanki
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować i ugnieść na gładko. W międzyczasie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki usmażyć (smażyć do czasu, aż woda z pieczarek odparuje). Zostawić do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki wymieszać z pieczarkami i cebulą i surowym jajkiem. Doprawić przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem. Dosypać bułkę tartą (żeby masa była bardziej zwarta). Na koniec pokroić natkę i wszystko dobrze wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki obtaczając je w mące. Smażyć na oleju (Ja użyłam oleju z pestek winogron).