Poznaj prosty przepis na jabłecznik, który podbije twoje podniebienie.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 margaryna
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 kisiel
Sposób przygotowania:
Mąkę, żółtka, margarynę proszek do pieczenia, cukier waniliowy, śmietanę wyrobić. Podzielić na dwie części jedną część na spód blachy podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni dać półtorej kilo jabłek na podpieczony spód z cynamonem na to ubić na sztywno z cukrem pianę z białek z kisielem na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta (wsadzić do zamrażalnika na 10 minut). Piec w 180 stopniach 45 minut.