Przepis na wyśmienite ciasto pleśniak. Kruche ciasto, przełożone marmoladą z bezową pianką na górze i kruchym wierzchem.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 margaryna = 250g
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- marmolada bądź powidła
Przygotowanie
Posiekaną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blaszkę o średnicy 26 cm, drugą połowę podzielić raz jeszcze na pół. Do jednej części dodać kakao. Gotowe kulki wstawić w woreczku do zamrażarki, a wyłożoną blaszkę z ciastem na chwilę do lodówki.
Ubić białka, stopniowo dodawać cukier. Wyjąć ciasto i rozsmarować marmoladę (nie za gruba warstwa). Na marmoladę zetrzeć na grubych oczkach ciasto z kakao. Wyłożyć i rozsmarować ubitą pianę. Zetrzeć jasne ciasto.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Po tym czasie zmniejszyłam do 140 stopni i piekłam jeszcze 10/15 min.