Galaretka z kurczakiem to przekąska, która dobrze sprawdza się na różnego rodzaju domowych imprezach i spotkaniach. Jest bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ugotowałam udka z kurczaka z marchewką, pietruszką (korzeń +natka), seler (korzeń+natka).
Opaloną cebulę i por, dobrze przyprawiłam solą, pieprzem ziele angielskie liść laurowy i ugotowałam na wolnym ogniu. Czyli rosół tylko mocniej przyprawiony.
Gdy mięso juz mięciutkie i warzywa to odcedzamy i obieramy mięsko, kroimy w kosteczkę warzywa (prócz pora i cebuli) mięsko też w kosteczkę i groszek z puszki układamy na dnie miseczek.
Do gorącego wywaru w zależności ile wyszło, dodajemy żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja najpierw rozpuściłam w kubku z gorącym wywarem żelatynę i wlałam do garnka.
Rozlać na miseczki żeby zakryć mięsko i warzywka jak wystygnie to do lodówki i aż się zsiądzie.