Karpatka


Karpatka to pyszne ciasto, które warto przygotować na święta. Jest prosta i szybka w wykonaniu, więc bez problemu upieczesz ją nawet wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu.

Składniki:

Ciasto

  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jaj

Krem

  • śmietana kremówka 1l
  • 500g serka mascarpone
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wsypujemy do gorącej wody z masłem i energicznie mieszamy dopóki ciasto zacznie dobrze odchodzić od brzegów garnka. Studzimy a następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta przekładamy na blaszkę i każdy placek pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku można też usztywnić śmietana z żelatyną jeśli stwierdzimy że jest mało stabilna. Upieczony blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem, obsypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 31

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!