Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i bezą.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pół na pół tortowa i krupczatka
- 250 masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki. cukru
- 4 żółtka
Nadzienie
- 500g rabarbaru
- słoik dżemu truskawkowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
Beza
- 4 białka w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 1/2 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół. Blachę 33*23 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lub zetrzeć na tarce (ja rozprowadziłam rękoma, wyłożyć też boki). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15 min.
Umyty rabarbar pokroić w 1 cm kawałki, wymieszać z dżemem dodać cukier waniliowy i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podopieczne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier i dokładnie ubić na sztywno. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
Bezę równomiernie rozprowadzić na rabarbarze. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i od razu zmniejszyć temp. do 150 st. Piec 45 min. Beza powinna mieć chrupiącą skórkę. Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.