Ciasto z rabarbarem i bezą


Przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, dżemem truskawkowym i bezą.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pół na pół tortowa i krupczatka
  • 250 masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki. cukru
  • 4 żółtka

Nadzienie

  • 500g rabarbaru
  • słoik dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

Beza

  • 4 białka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 1/2 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. góra-dół. Blachę 33*23 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lub zetrzeć na tarce (ja rozprowadziłam rękoma, wyłożyć też boki). Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15 min.

Umyty rabarbar pokroić w 1 cm kawałki, wymieszać z dżemem dodać cukier waniliowy i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podopieczne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier i dokładnie ubić na sztywno. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny.

Bezę równomiernie rozprowadzić na rabarbarze. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i od razu zmniejszyć temp. do 150 st. Piec 45 min. Beza powinna mieć chrupiącą skórkę. Ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!