Wuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem.
Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temp. 175 C (grzałka góra-dół).
Biszkopt nasączyć woda + cukier + sok z cytryny. Dodatkowo potrzebne będą 1 słoiczek dżemu wiśnia, 1 litr śmietany 36, mascarpone 500g + czekolada do polewy i 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru do masy.
Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała cześć masy, polewamy roztopioną czekoladą.