Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem


Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy.

Składniki:

  • prażony słonecznik
  • płatki migdałowe
  • kajmak
  • masa waniliowa
  • kakaowy biszkopt

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą na puszystą masę.
  2. Białka i masę z żółtkami delikatnie połączyć i dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem.
  3. Piec 180/20 minut.
  4. Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody.
  5. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!