Ciastka przez maszynkę


Kruche ciastka przez maszynkę to doskonała przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.

Składniki:

  • 75dag mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 kostki smalcu (najlepiej swojego)
  • 4 żółtka
  • 12,5 dag cukru pudru
  • 120ml śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodać śmietanę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i aromat.
  2. Wyrabiamy ciasto. Będzie twarde i takie ma być, trzeba dobrze je wygnieść.
  3. Ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mięsa z odpowiednią końcówka do tych ciastek.
  4. Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na około 15min do zrumienienia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!