Pyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy.
Składniki:
- prażony słonecznik
- płatki migdałowe
- kajmak
- masa waniliowa
- kakaowy biszkopt
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą na puszystą masę.
- Białka i masę z żółtkami delikatnie połączyć i dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem.
- Piec 180/20 minut.
- Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody.
- Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały.