Leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy.
Składniki
Zielone ciasto:
- 400g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
Krem:
- 300 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto:
Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie zdjąć z ognia, odcedzić. Zblendować na jednolitą masę. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Wlać lekkim strumieniem, powoli olej ciągle mieszając masę. Dodać masę szpinakową i dalej miksować delikatnie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Przelać masę na blachę i piec ok 40 minut w temperaturze 180° C.
Krem:
Do misy włożyć serek mascarpone, śmietankę i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. Uważać nie miksować za długo aby nie zważyło nam się. Serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem.
Upieczone ciasto przekroić w poprzek. Na dolną część wyłożyć krem
Z drugiej części ciasta wybieramy tylko zielony środek i posypujemy nim krem. Na górę polecam posypać nasionami granata bądź borówki i maliny też będą cudnie wyglądać.