Ciasto leśny mech


Leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy.

Składniki

Zielone ciasto:

  • 400g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju

Krem:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Ciasto:
Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie zdjąć z ognia, odcedzić. Zblendować na jednolitą masę. Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Wlać lekkim strumieniem, powoli olej ciągle mieszając masę. Dodać masę szpinakową i dalej miksować delikatnie. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Przelać masę na blachę i piec ok 40 minut w temperaturze 180° C.

Krem:
Do misy włożyć serek mascarpone, śmietankę i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. Uważać nie miksować za długo aby nie zważyło nam się. Serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone przed ubijaniem.


Upieczone ciasto przekroić w poprzek. Na dolną część wyłożyć krem
Z drugiej części ciasta wybieramy tylko zielony środek i posypujemy nim krem. Na górę polecam posypać nasionami granata bądź borówki i maliny też będą cudnie wyglądać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!