Ciasto Katarzyny


Przepis na pyszne, autorskie ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • pól szklanki cukru kryształu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kremowa:

  • 2 śmietanki 30% łaciata każda po 250 ml
  • pól szklanki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa

Na wierzch:

  • pokrojone w plasterki banany (u mnie wyszły 3 sztuki)
  • 2 galaretki truskawkowe

Wykonanie

Biszkopt:

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy będzie błyszcząca dodawaj po 1 żółtku stopniowo ubijając na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia składników. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (25cm×30cm) i piecz z termoobiegiem w 180 st. przez 30 minut.

Masa kremowa:

Sporządź galaretki wg przepisu z tyłu opakowania (jedna w osobnym naczyniu do kremówki). Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce. Schłodzone śmietanki ubij z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawaj 1 tężejącą galaretkę. Zmiksuj. Wyłóż na zimny biszkopt. Wyrównaj. Pokrój banany w plastry. Wyłóż na masę. Całość pokryj resztą tężejącej galaretki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 14

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!