Przepis na tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta przełożonego pysznym kremem budyniowym.
Składniki
Ciasto parzone:
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 6 jaj
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe (40g)
- 3 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 200 g masła
*szklanka 250ml
Przygotowanie
Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę i mieszać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić i ubić z jajkami.
Wlać 2,5 szklanki mleka do garnka, dodać cukier, w pozostałej ilości mleka rozpuścić budyń. Wystudzić.
Ciasto podzielić na 2 części (blacha 36×26 może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, grzanie góra dół 20-30 minut.
Masło (temperatura pokojowa) ubić i stopniowa dodawać wystudzony budyń.
Upieczony blat posmarować kremem i przykryć drugim blatem. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!