Pyszny egipski deser o wyjątkowym maślanym smaku na bazie kaszy manny ze słodkim syropem.
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 szkl jogurtu naturalnego
- 1 szkl oleju
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 2 szkl semoliny (kasza manna)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
Syrop:
- 2 szkl cukru
- 2 szkl wody
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Wszystkie składniki oprócz semoliny i proszku do pieczenia wsypać do miski i razem ubijać mikserem przez 1 min po czym dodać semolinę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i odstawić na 15 min.
W międzyczasie ugotować syrop: 2 szkl cukru, 2 szkl wody zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 8 min. Po wyłączeniu dodać sok z 1/2 cytryny.
Po 15 minutach przemieszać ciasto i wyłożyć na prostokatną blaszkę. Piec ok 25 min w temp. 180 stopni aż się zrobi złotawe.
Zaraz po wyciągnięciu ciasta polewać syropem aż wszystko wsiąknie, posypać wiórkami kokosowymi i zajadać się.