Kruche ciastka przez maszynkę to doskonała przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Składniki:
- 75dag mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 kostki smalcu (najlepiej swojego)
- 4 żółtka
- 12,5 dag cukru pudru
- 120ml śmietany 18%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego
Sposób przygotowania:
- Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodać śmietanę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i aromat.
- Wyrabiamy ciasto. Będzie twarde i takie ma być, trzeba dobrze je wygnieść.
- Ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mięsa z odpowiednią końcówka do tych ciastek.
- Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na około 15min do zrumienienia.