Churros – hiszpańskie pączki


Churros to hiszpański smakołyk z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Idealnie smakują z kremem czekoladowym lub oprószone cukrem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka

Przygotowanie

W garnku zagotować 300 ml wody z 2 łyżkami masła, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Następnie dodać mąkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Zostawić do ostygnięcia.

Do ostudzonego ciasta wbić 3 jajka i dobrze wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na rozgrzany olej. Smażyć do zarumienienia.

Po usmażeniu osuszyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w cukrze.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!