Chlebek wiejski


Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie!

Składniki

  • 300ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 15g świeżych lub 7 g suchych drożdży
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 540g mąki pszennej

Przygotowanie

Jeżeli używamy świeżych drożdży, robimy zaczyn: 15g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 60ml ciepłego mleka (odbieramy z podanych składników). Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy zaczyn lub suche drożdże do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko, wkładamy do foremki i odstawiamy na ok. godzinę, aż ładnie wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, następnie otwieramy drzwiczki piekarnika, wypuszczamy parę, zamykamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Chłodzimy na kratce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!