Łatwe ciasto drożdżowe


Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne.

Składniki oraz sposób przygotowania

1 kostkę drożdży pokruszyć do miski i dodawać po kolei równomiernie przesypując:

  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (roztrzepane widelcem na jednolitą masę)
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 4 szkl. przesianej mąki
  • szczypta soli

Nie mieszać! Wstawić do lodówki na 4 godz. Można zostawić na całą noc a rano upiec ja właśnie tak zrobiłam. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką na jednolitą masę wylać na blaszkę. Dodać owoce i kruszonkę wstawić do piekarnika 180°na ok 30 min. sprawdzić patyczkiem czy upieczone w razie konieczności zostawić chwilę dłużej.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 37

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!