Deser chatka puchatka


Pyszny czekoladowy deser na zimno w charakterystycznym trójkątnym kształcie.

Składniki

  • herbatniki 4 paczki
  • 60-70 dag sera białego
  • szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, ser biały zmielić. Do margaryny dodać jedno jajko i ucierać. Dodać ser i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na pół do jednego dodać kakao 2 łyżki.

Układamy herbatniki na folii lub papierze do pieczenia w taki sposób żeby powstał nam stożek.

Rozsmarować białą masę znowu herbatniki potem kakaową masę i składamy chatkę wyrównując boki i górę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu polewamy polewą czekoladową.

Polewa:

Pół kostki margaryny roztopić, dodać pół szklanki cukru pudru. Ściągnąć z ognia dodać kakao 3 łyżki wymieszać wszystko żeby nie było grudek. Jak zacznie gęstnieć dodać 3 łyżki mleka i ponownie wymieszać. Polać chatkę posypać wiórkami kokosowymi i do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 15

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!