Chałka


Przepis na prostą i pyszną, mięciutką chałkę jak z piekarni. Idealna na weekendowe śniadanie.

Składniki:

  • 4 szkl. mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 30g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 80g masła

Sposób przygotowania:

Zrobić rozczyn z drożdży, zrobić dołek w mące i wlać letnie mleko, rozczyn, ubite jajka z cukrem i rozpuszczone masło. Zagnieść i wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Zrobić dwie chałki i piec po 30min. w temp. 180st.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!