Chałka z kruszonką


Chałka z kruszonką to delikatne i słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 70g cukru
  • 2 jajka (jedno do ciasta drugie do smarowania)
  • 25g drożdży świeżych lub 10g suchych instant
  • szczypta soli
  • opcjonalnie nasiona z laski wanilii lub starta skórka z pomarańczy lub cytryny

Kruszonka

  • 60g mąki
  • 30g cukru
  • 40g masła

Sposób przygotowania:

W przypadku drożdży świeżych robimy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i 3 łyżek mąki, w przypadku suchych nie ma potrzeby.

Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Dzielimy ciasto na 3 części, robimy z każdej wałek, łączymy na górze i zaplatamy warkocza. Końcówkę zawijamy pod spód.

Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Polecam zetrzeć ją na tarce o małych oczkach.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, grzanie góra-dół na 30 minut.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!