Makowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania.
Składniki:
- 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g)
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 2 szkl. mleka 3,2 %
- 8 jajek
- masło (200g)
- 200g kaszy manny (sypka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach
- bakalie (dałam garść rodzynek, 1 sporą łyżkę skórki pomarańczowej)
Sposób przygotowania:
Mak zalać mlekiem, zagotować, mieszać żeby się nie przypalił, odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, mak, olejek i zmiksować.
Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, piec w 175 st. ok. 1 godzinę (sprawdzać patyczkiem).
Polewa: czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka i posmarować ciepły makowiec.