Sernik królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny na każdą okazję.
Składniki:
Kruche ciasto kakaowe:
- mąka pszenna – 500g
- masło – 300g
- kakao – 3 łyżki
- cukier – 1 szklanka
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Masa serowa:
- Półtłusty twaróg w kostce – 1,20kg
- cukier – 300g
- masło – 200g
- jajka – 8 sztuk
- budyń waniliowy – 1 opakowanie
- olejek waniliowy
- rodzynki
Sposób przygotowania:
- Z przesianej mąki i reszty składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- W malakserze utrzeć żółtka z cukrem. Dodać roztopione masło, olejek, budyń i małymi porcjami dorzucać ser.
- Ubić białka i dodać do masy serowej. Wrzucić rodzynki. Wymieszać masę łyżką.
- Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut.