Najlepszy i sprawdzony przepis na sernik królewski z ciasta kruchego z kakao i pyszną masą serową.
Składniki
Ciasto
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- 200 gram margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa
- 1 kg twarogu zmielonego
- 6 jajek
- 200 gram margaryny
- 2 serki homogenizowane (2 x 140 gram)
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier i jajko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i do zamrażalnika na godzinę, a drugą część wyłożyć na spód tortownicy.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać całe jajka. Cały czas miksując dodawać ser i serki homogenizowane. Na koniec dodać proszek budyniowy i krótko miksować.
Wyłożyć masę serową do tortownicy, na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika. Oprószyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 60 minut.