Babka piaskowa, która zawsze wychodzi! A do tego jest bardzo prosta i szybka do zrobienia.
Składniki
- 230 g oleju
- 1 szkl. cukru
- ¾ szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- kilka kropli aromatu (ja dałam pomarańczowy)
- 4 jajka
- pół proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Do miseczki wlej olej, do niego wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz wlej kilka kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką torową i proszkiem do pieczenia. Mąkę można przesiać przez sito dla uzyskania puszystości (ja nie robiłam tego i też wyszła puszysta ). Do tłuszczu z cukrem dodawaj po kilka łyżek mąki i po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj blaszkę do babki, wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Piecz w piecyku w 180° stopniach z termoobiegiem z grzałką tylną przez 45-55 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.