Ten cudowny sernik królewski to ciasto, które sprawdzi się zawsze i na każdą okazję. Smakiem zachwyci wszystkich gości!
Składniki
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
- 5 dużych jajek
- 180 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Kruche ciasto: okrągłą blaszkę o średnicy ok. 24 cm posmarować masłem. Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie zagnieść, uformować kulę. Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wykleić spód oraz boki formy. Włożyć do lodówki.
Masa serowa: wszystkie składniki (z wyjątkiem białek) umieścić w jednym naczyniu, zmiksować krótko – wyłącznie do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Przygotowaną masę przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożoną porcję ciasta.
Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia, następnie włożyć jeszcze na 3-4 godziny do lodówki.