Przepis na kruche, chrupiące i delikatne ciasteczka maślane z konfiturą malinową. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 180 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- konfitura z malin
- żelatyna
Przygotowanie
Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy ulubione kształty.
Pieczemy ok. 12-15 minut w temp 180 st. C.
Konfiturę malinową podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę – czekamy aż zastygnie. Na Ciasteczka nakładamy powstałą “frużelinę”, przykładamy drugim ciastkiem z wyciętą dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.