Kopiec kreta to lekkie i smaczne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, warstwy bananów skropionych sokiem z cytryny, a także puszystego kremu śmietankowego.
Składniki
CIASTO:
- 340 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 210 ml oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
KREM:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady
DODATKOWO:
- banany
- sok z cytryny
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy na przemian suche składniki, olej oraz mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm (dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy kakao). Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni do tzw. suchego patyczka.
Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i pokrojoną drobno czekoladę. W cieście wydrążamy otwór, układamy skropione sokiem z cytryny banany. Na nie wykładamy krem i całość posypujemy wydrążonym ciastem.