Genialny sernik z dodatkiem musztardy! Aksamitny, ciekawy w smaku i jedyny w swoim rodzaju.
Składniki (na tortownicę 26 cm)
Kruche ciasto:
- 220 g mąki
- garść zmielonych lekko płatków owsianych
- 30 g kakao
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg sera President
- 1 duży budyń
- 6 jaj
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki musztardy Dijon
- ziarna wanilii – dałam 2 laski
Frużelina malinowa:
- 500 g malin
- garść listków bazylii mocno posiekanych
- 80 g cukru
- 8-10 g żelatyny
Przygotowanie
Z mąki, kakao, masła, płatków, cukru pudru i żółtek zagnieść kruche ciasto, wstawić na 30 min do lodówki, później wyjąć wylepić tortownice i zapiec ok 20 min. w 180 stopniach.
Wszystkie składniki masy prócz sera krótko zmiksować, później dodawać ser i delikatnie mieszać. Wylać masę na wcześniej zapieczony spód i piec ok 50 min. w 180 C.
Maliny gotować w rondelku z cukrem i z bazylią jak będą miały już żelującą konsystencję dodać rozpuszczoną żelatynę, wylać na przestudzony sernik, udekorować malinami i listkami bazylii.