Kartoflak to pyszny placek na bazie ziemniaków z dodatkami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 250 g kiełbasy
- ok. 1/6 szklanki oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie
Zetrzeć ziemniaki i cebulę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, jajko, olej, oba rodzaje mąki i dokładnie wymieszać. Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć i dodać do ziemniaczanej masy. Na koniec majeranek, sól i pieprz. Wymieszać.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temp. 180⁰ przez 1,5h.
Najlepiej smakuje po wystudzeniu. Wtedy też robi się bardziej zwarty.